Νέα υπηρεσία δρομολόγησης με τα ανοικτά δεδομένα του ΟΑΣΑ!

Πριν από μερικούς μήνες, ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην ελεύθερη διάθεση των δρομολογίων όλων των ΜΜΜ για την Αθήνα, επιτρέποντας σε κάθε ενδιαφερόμενο να αναπτύξει εφαρμογές προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν καλύτερη πληροφόρηση και υπηρεσίες για τους πολίτες της χώρας.
Ήδη έχουμε την πρώτη συμμετοχή πολιτών σε αυτή την πρόκληση!

 

Ο Phil Stubbings ανέπτυξε μια υπηρεσία πολυμεσικής δρομολόγησης αξιοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα του ΟΑΣΑ. Μπορείτε να βρείτε την υπηρεσία εδώ και να τη χρησιμοποιήσετε με τους παρακάτω τρόπους:

  • Να επιλέξετε δύο οποιαδήποτε σημεία στην Αθήνα και να πληροφορηθείτε για όλα τα πιθανά δρομολόγια, επιλέγοντας τα ΜΜΜ που επιθυμείτε (επιλογή Plan).
  • Μπορείτε να επιλέξετε τη συγκοινωνιακή γραμμή που θέλετε και να δείτε αναλυτικά τη διαδρομή και τις στάσεις της (επιλογή Network).

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ μια αναλυτική περιγραφή της λειτουργικότητας της υπηρεσίας, αλλά και το ιστορικό δημιουργίας της. Το κείμενο είναι στην Αγγλική γλώσσα, οπότε στη συνέχεια παραθέτουμε σε ελεύθερη μετάφραση ορισμένα σημεία που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  • Η ανάπτυξη της εφαρμογής ξεκίνησε ήδη από το 2009, όταν ο κ. Stubbings βρισκόταν στην Αθήνα για να καλύψει μια πρακτική ανάγκη που είχε ως επισκέπτης: ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσει το δίκτυο των ΜΜΜ στην Αθήνα!
  • Τα δεδομένα που χρησιμοποιούσε αρχικά η εφαρμογή προέρχονταν από το ελάχιστο ηλεκτρονικό και κυρίως το έντυπο υλικό που ήταν διαθέσιμο. Χάρτες, φυλλάδια, ακόμη και τα αναρτημένα δρομολόγια στις στάσεις! Όλα αυτά ψηφιοποιήθηκαν με το χέρι, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη η πρωτογενής πληροφορία σε ηλεκτρονική μορφή και οργανώθηκαν από το μηδέν σε μια βάση δεδομένων.
  • Η ελεύθερη διάθεση των δρομολογίων από τον ΟΑΣΑ έδωσε νέα πνοή στην εφαρμογή και επέτρεψε την ενασχόληση με αυτό που πραγματικά μετράει: την ανάπτυξη μιας χρήσιμης υπηρεσίας και όχι τη χειρωνακτική προσπάθεια για τη συλλογή της πληροφορίας.
  • Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε ανοικτά δεδομένα δρομολογίων για όλα τα ΜΜΜ; Μπορείτε να δείτε αυτό το ενδιαφέρον video που εξηγεί τους λόγους και τα πλεονεκτήματα.
  • Ο κ. Stubbings πιστεύει πως είναι καλύτερη η διαρκής ελεύθερη διάθεση των επίσημων δρομολογίων, από την επένδυση εκατομμυρίων ευρώ σε έργα που τελικά δεν συντηρούνται και μένουν ανενεργά.
  • Τα δεδομένα δρομολόγησης του ΟΑΣΑ ακόμη δεν είναι τέλεια και βελτιώνονται διαρκώς. Ο κ. Stubbings προχώρησε στη διόρθωση αρκετών λαθών και στην ελεύθερη διάθεση της δουλειάς του, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε άλλον.

Με αυτή την ευκαιρία καλούμε ξανά όλους τους φορείς αστικών και δημοτικών συγκοινωνιών της χώρας να συμμετάσχουν και αυτοί στην προσπάθεια, προσφέροντας επίσης τα δεδομένα τους ελεύθερα σε όλους τους πολίτες.